Image
Indeling

De jonge paarden worden ingedeeld naar geslacht, leeftijd, maat en karakter. Ze staan in betrekkelijk kleine groepen. Zo kunnen wij in één oogopslag de hele stal overzien en eventuele gedragsafwijkingen, door bijvoorbeeld ziekte, snel constateren.

Wanneer er nieuwe veulens op ons bedrijf komen, gaan ze eerst een week tot 10 dagen in quarantaine, tezamen met een ander veulen. Zo beperken we enerzijds de insleep van ziekten en wormbesmetting en anderzijds heeft de nieuweling gelijk een maatje. Dit zorgt voor rust en vertrouwen in zijn nieuwe omgeving.

De veulens krijgen bij ons de kans om op te groeien tot een sociaal en lichamelijk gezond dier. Voldoende frisse lucht, groepshuisvesting, veel beweging en goede voeding zijn onze maatstaven.

 "De jonge paarden worden ingedeeld naar leeftijd, maat en karakter" 
Winter

De winterperiode duurt bij ons van half oktober tot eind april. De jonge Friezen gaan met leeftijdsgenoten in de ruime loopstal waar ze de hele dag naar behoefte kuilgras kunnen eten

In de ochtend en de avond wordt er hoogwaardige op maat gemaakte brok gevoerd. Iedere dag, ongeacht de weersomstandigheden, gaan de paarden per groep naar buiten om lekker uit te razen, te spelen en te rennen.

Zo kunnen ze zich, in alle aspecten, goed ontwikkelen. Twee robuuste, goed gedraineerde buitenbakken van 18 meter x 36 meter staan iedere dag tot hun beschikking.

Image
 "Ook in de winter komen de paarden iedere dag buiten" 
Image
Zomer

De zomerperiode duurt bij ons van eind april tot half oktober. Wij beschikken over weiden op goede kleigrond in één van de mooiste polders van de Hoeksche Waard.

De paarden worden regelmatig omgeweid en wij controleren iedere dag de paarden. Tevens halen wij halverwege de zomer de paarden nog een keer naar binnen om ze te ontwormen en bekappen.

De weides zijn groot en ruim opgezet. Op deze wijze hebben de prachtige jonge friezen alle ruimte om te spelen en op te groeien.

 "Optimale voeding en verzorging van de paarden staat bij ons bovenaan" 
Voeding

Het geboortegewicht van paarden is gemiddeld 60 kilo en na 2,5 jaar wegen ze al gauw 500 kg. Voor veulens is het belangrijk dat ze gedoseerd groeien om latere problemen te voorkomen. 

De kwaliteit van de voeding is van groot belang voor de ontwikkeling van het jonge paard. Daarom winnen wij het kuilgras van ons eigen bedrijf, zodat we precies weten wat we voeren.

De veulens voeren we in de winter, naast hoogwaardig kuilgras, uitgebalanceerd op maat gemaakt krachtvoer. Deze brokken zorgen o.a. voor een gezonde en gelijkmatige ontwikkeling van de veulens en dragen bij aan een goede vitamine- en mineralenbalans. Uiteraard is bij de samenstelling ook rekening gehouden met het voorkomen van OC / OCD.

De veulens en jonge paarden krijgen bij ons in de winter, naast hoogwaardig kuilgras, speciaal opfokkrachtvoer. Een volwaardig krachtvoer waarbij vitamine-, mineralen- en sporenelementen en aminiozuren aanwezig zijn.

Image
 "De kwaliteit van de voeding is van groot belang voor de ontwikkeling van het jonge paard" 
Image
Lokaal kuilgras, gras en stro

Wij winnen het kuilgras van ons eigen bedrijf en nemen de rest af van regionale collegaboeren. Wij weten zo precies hoe de bemesting van het gras is geweest. Het grasland is ingezaaid met een geselecteerd grasmengsel.

Nadat het gras is ingekuild, wordt het kuilgras door een laboratorium bemonsterd. Zo weten wij ieder seizoen de samenstelling en waarden van het kuilgras. In de zomer analyseert een erkende voedingsdeskundige de uitslagen van het onderzoek. Tezamen met onze ervaringen en waarnemingen bepalen we het winterrantsoen.

Het rantsoen kan per jaar en zeker ook per leeftijdsgroep verschillen. Naast kuilgras is ook het stro wat wij gebruiken uit de Hoeksche Waard.

Ongeveer een week voordat de paarden in het voorjaar weer naar buiten gaan, beginnen we met het bijvoeren van vers gemaaid gras. Zo kunnen de dieren, en vooral de spijsvertering, wennen aan het verse, rijke gras. 

CONTACT

Opfokstation Raepshille 
Land van Esseweg 9
3291 LJ  Strijen

Mobiel: +31 (0) 6 12599250

Email:
info@raepshille.nl

ROUTE


NIEUWS