Taal:

Voeding

Jonge paarden groeien het snelst in de eerste 2,5 jaar van hun leven.

Het geboortegewicht van paarden is gemiddeld 60 kilo en na 2,5 jaar wegen ze al gauw 500 kg. Het is voor veulens belangrijk dat ze verantwoordt groeien. Essentieel is dat een jong veulen niet te hard groeit. Bij een te rijke voeding (te rijk aan energie en eiwitten) zal het veulen sneller groeien, maar dat gaat ten koste van de botkwaliteit. De kwaliteit van de voeding is van groot belang voor de ontwikkeling van het jonge paard. Daarom winnen wij het kuilgras van ons eigen bedrijf, zodat we precies weten wat we voeren.
De veulens voeren we in de winter, naast hoogwaardig kuilgras, uitgebalanceerd krachtvoer. Deze brokken zorgen o.a. voor een gezonde en gelijkmatige ontwikkeling van de veulens en dragen bij aan een goede vitamine- en mineralenbalans. Uiteraard is bij de samenstelling ook rekening gehouden met het voorkomen van OC / OCD.
De veulens en jonge paarden krijgen bij ons in de winter, naast hoogwaardig kuilgras, speciaal opfokkrachtvoer. Een volwaardig krachtvoer waarbij vitamine-, mineralen- en sporenelementen en aminiozuren aanwezig zijn.

Eigen kuilgras, gras en stro

Wij winnen het kuilgras van ons eigen bedrijf. Wij weten precies hoe de bemesting van het gras is geweest. Het grasland is ingezaaid met een geselecteerd grasmengsel. Nadat het gras is ingekuild, wordt het kuilgras door een laboratorium bemonsterd. Zo weten wij ieder seizoen de samenstelling en waarden van het kuilgras. Medio oktober, wanneer de dieren weer op stal komen, analyseert een erkende voedingsdeskundige de uitslagen van het onderzoek. Tezamen met onze ervaringen en waarnemingen bepalen we het winterrantsoen. Het rantsoen kan per jaar en zeker ook per leeftijdsgroep verschillen. Het voer moet gewoon goed zijn. Per slot van rekening zijn het jonge dieren die moeten groeien. Ook het stro is van het eigen bedrijf. Op de brok na zijn wij zelfvoorzienend. Dit zien wij als een grote toegevoegde waarde voor ons bedrijf.
Ongeveer een week voordat de paarden in het voorjaar weer naar buiten gaan, beginnen we met het bijvoeren van vers gemaaid gras. Zo kunnen de dieren, en vooral de spijsvertering, wennen aan het verse, rijke gras. De jonge paarden kunnen dan zonder overgangsproblemen naar de wei worden overgebracht.

Opfokstation Raepshille