Taal:

Opfokstation Raepshille

Hét opfokstation voor jonge Friese merrieveulens in Zuid West Nederland.

Wij, Arjen en Antoinette Schrauwen zijn in 2003 een veulenopfokstation in het Zuid-Hollandse Strijensas gestart. Ons bedrijf is gevestigd in de open akkerbouwpolders in de Hoeksche Waard langs het Hollandsch Diep. De polder waarin onze boerderij is gelegen heet Raepshille. Naast het opfokstation hebben we ook een akkerbouwbedrijf van zo’n 60 ha en fokken we op kleine schaal met Friese stermerries.
Groepshuisvesting voor alleen het Friese ras in de regio Zuid West Nederland is schaars. Wij zijn dan ook van mening dat we met ons opfokstation in een behoefte voorzien.

Wij nemen geen geen andere rassen dan het Friese ras in opfok aan. Wij gaan voor rust in de stallen en deze rust kunnen we niet garanderen als er warmbloed paarden in de groep staan. Indien er nog plaats is nemen wij ook jaarlingen op.
Onze boerderij biedt veel ruimte. De landbouwschuur heeft een nokhoogte van zo’n 13 meter en deze is in de zomer van 2005 volledig inwendig verbouwd. Er zijn nu 4 grote groepsstallen voorzien van voerhekken. In 2006 zijn in de aangrenzende schuur nog 2 groepsstallen ingericht.
In totaal kunnen wij de verzorging voor een 50-tal jonge paarden op ons nemen.

Wie zijn wij?

Arjen Schrauwen (1966) en Antoinette Schrauwen-Boer (1973) runnen samen het opfokstation en het akkerbouwbedrijf. Onze kinderen Marissa (2002) en Cees (2005) helpen, op hun manier, ook mee op het bedrijf. Wanneer er enigszins tijd is, klimmen wij op de bok van de wagen en rijden we met onze Friezen een ritje door onze prachtige polder. Onze boerderij “Albert-Hoeve” is gebouwd in 1940 door de grootouders van Antoinette. Alweer de derde generatie runt nu dit akkerbouwbedrijf.

Ons doel

Ons doel is om al onze klanten na twee of drie jaar een gezonde en vitaal paard terug te bezorgen. Onze klantenkring bestaat uit o.a. hengstenhouders en fokkers uit binnen- en buitenland.
Optimale voeding en verzorging van de paarden staat bij ons bovenaan, evenals een prettig contact met onze klanten. Ook vinden wij helderheid en openheid essentieel. Om deze reden werken wij met een stallings,-en weideovereenkomst. Zo weet u wat wij doen en wat u van ons mag verwachten.

Wellicht komt ook uw hengst in de ring tijdens de Hengstenkeuring van het KFPS?

Waarom opfok bij Raepshille?

Veulens moeten zich op natuurlijke wijze kunnen ontwikkelen. Het zijn kuddedieren. Op ons opfokstation groeien de paarden op in een kudde, temidden van leeftijdsgenoten. Voor een paard betekent een kudde veiligheid.
De kracht van de kudde, letterlijk en figuurlijk, wordt nog altijd onderschat. Gedragingen als neuzen, krauwen en stoeien met maatjes is belangrijk voor het energieke, opgroeiende paard. We vergelijken het wel eens met een peuterspeelzaal: samen dollen! Paarden voeden elkaar op, leren te accepteren dat een ander de baas kan zijn en ontdekken dat bij elkaar schuilen helpt tegen wind, regen en kou.

Het belang van opfok is dat ze ergens kunnen verblijven waar aan de ene kant de vrijheid van bewegen en socialiteit van een kudde beschikbaar is en anderzijds de zorg van ervaren deskundigen.

De jonge paarden worden ingedeeld naar leeftijd, maat en karakter. Ze staan in betrekkelijk kleine groepen. Zo kunnen wij in één oogopslag de hele stal overzien en eventuele gedragsafwijkingen, door bijvoorbeeld ziekte, snel constateren. Wanneer er nieuwe veulens op ons bedrijf komen, gaan ze eerst een week in quarantaine, tezamen met een ander veulen. Zo beperken we enerzijds de insleep van ziekten en wormbesmetting en anderzijds heeft de nieuweling gelijk een maatje. Dit zorgt voor rust en vertrouwen in zijn nieuwe omgeving.
De veulens krijgen bij ons de kans om op te groeien tot een sociaal en lichamelijk gezond dier. Voldoende frisse lucht, groepshuisvesting, veel beweging en goede voeding zijn onze maatstaven.

Opfokstation Raepshille